Dagspress.se är en tjänst från TU, mediehusens branschorganisation i Sverige. Här finns information om dagstidningar som är medlemmar hos TU och innefattar både morgon- kvälls- och gratistidningar samt tidningarnas webbplatser.

Medier i SverigeLiten

TU Internetbarometer Q2: Landsortstidningarna fortsätter växa på nätet

Under andra kvartalet 2012 ökade morgontidningarnas annonsintäkter på nätet med 8 procent jämfört med motsvarande period 2011. Det är sajterna på landsort som står för ökningen i annonsintäkter (+21 procent), medan sajterna i storstäderna ligger oförändrade.

Annonsintäkterna för morgonpressen uppgick till 139 Mkr, varav storstadssajterna stod för 81 Mkr och landsortssajterna för 58 Mkr. Det visar TU Internetbarometer som görs i samarbete med IRM och som redovisar nettointäkter från mer än 60 morgontidningssajter. Kvällspressajterna ingår inte i statistiken.

- Det är självklart mycket viktigt för tidningshusen att öka intäkterna från sina sajter och annonsintäkterna utgör för de flesta sajter den största intäktsbasen, säger Fredrik Rogberg, analyschef på TU.

- Det här är tredje kvartalet i rad som morgonpressen ökar sina annonsintäkter på nätet. Och även om storstadstidningarna just nu endast lyckas hålla emot och inte öka i konjunkturnedgången så kommer morgontidningssajternas annonsintäkter med den här ökningstakten uppgå till långt över en halv miljard under helåret 2012, säger Fredrik Rogberg, analyschef på TU.

 tu internetbarometer q2 2012

 

Notering: Kvartalssiffrorna är reviderade retroaktivt, då två undersajter till en av storstadstidningssajterna är avknoppade och därmed inte längre skall inbegripas i statistiken. Beslut om detta har tagits i samråd med IRM. De borttagna sajterna utgjorde omkring 10 miljoner i annonsintäkter per kvartal.

Vid frågor kontakta:

Fredrik Rogberg, Analyschef, 070-957 40 32, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Share Link: Dela länk: Google Yahoo MyWeb Facebook Myspace