Dagspress.se är en tjänst från TU, mediehusens branschorganisation i Sverige. Här finns information om dagstidningar som är medlemmar hos TU och innefattar både morgon- kvälls- och gratistidningar samt tidningarnas webbplatser.

tu_small

TU Platsannonsindex Q2: Platsannonseringen följer konjunkturen

Platsannonseringen är den största rubrikannonskategorin för morgonpressen och estimeras till mer än 900 miljoner under helåret 2011. Under andra kvartalet 2012 minskade platsannonsvolymen i morgonpressen med 23 procent. Platsannonsvolymen i storstad minskar med 18 procent och på landsort med 24 procent.

- För ett år sedan växte fortfarande platsannonsering i landsortspressen för fullt med en tillväxt på hela 29 procent under andra kvartalet 2011. Storstadspressen hade då redan känt av effekten av eurokrisen som slog till direkt efter sommaren. Nu minskar både storstadspress och landsortspress och det är ett kraftfullt, men väntat tapp under första halvåret, säger Fredrik Rogberg, analyschef på TU.

- Den förra konjunkturnedgången med smygstart våren 2008 resulterade i uppemot två års nedgång för platsannonseringen i morgonpress. Mot den bakgrunden kan den förväntas vända upp igen först i slutet på 2013, vilket stämmer väl med Konjunkturinstitutets estimerade vändning på den vikande arbetsmarknaden.

TU Platsannonsindex bygger på faktisk annonsvolym i hela 70 morgontidningar och är sannolikt en god indikator, säger Fredrik Rogberg, analyschef på TU. TU Platsannonsindex bygger på rapporterad annonsvolym från 70 morgontidningar. Nedan visas den kvartalsvisa utvecklingen relativt föregående års kvartal.

 q2plats

 Vid frågor kontakta Fredrik Rogberg, analyschef på TU, 070-957 40 32, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Share Link: Dela länk: Google Yahoo MyWeb Facebook Myspace